Autor: admin

on


Sistemi i frenimit është një pjesë e rëndësishme e automjeteve, e cila ndikon në sigurinë e tyre në rrugë. Këtu janë disa gjëra që duhet të keni parasysh në lidhje me kujdesin e sistemit të frenimit:

KONTROLLONI RREGULLISHT FRENAT 

– Kontrolloni nivelet e alkolit të frenave dhe kushtet e pastërimit të tubave të frenave dhe ferrotave. Nëse keni ndonjë shenjë të dobësimit të frenave, si zhurma që vijnë
nga frenat, ose ndjesi që pedali i frenës është i butë ose ka lëvizje të tepërt, duhet të kontrolloni sistemin frenimit.

ZËVENDËSONI FERROTAT NË KOHË

 – Ferrotat duhet të zëvendësohen rregullisht në varësi të përdorimit të automjetit. Nësë ferrotat janë shumë të konsumuara, ato mund të dëmtojnë diskun e frenit, duke shtuar koston e riparimit.

PËRDORNI FRENIMIN MOTORRIK ME KUJDES 

– Nësepërdorni frenimin motorrik për të ndaluar automjetin tuaj, duhet të keni kujdes
që të mos e përdorni këtë metodë shumë shpesh. Kjo mund të dëmtojë ferrotat dhe
diskun e frenit.

KONTROLLONI LËVIZSHMËRINË E TUBAVE TË FRENAVE

– Tubat e frenave duhet të jenë të lirë për të lëvizur në mënyrë që ferrotat
të jenë në kontakt të drejtpërdrejtë me diskun e frenit. Nëse tubat janë të
bllokuar ose të shpuar,  mund të mos jenë
në gjendje të bëjnë këtë dhe do të dëmtojnë ferrotat.

KONTROLLONI NIVELIN E ALKOLIT TË FRENAVE 

-Nivelet e alkolit  të frenave duhet të kontrollohen rregullisht dhe të rregullohen nëse janë nën nivelin e rekomanduar. Nëse kjo nuk bëhet, sistemi i frenimit mund të mos funksionojë siç duhet.

Kujdesi i sistemit të frenimit është thelbësor për sigurinë tuaj në rrugë. Nëse keni ndonjë dyshim në lidhje me sistemin tuaj
të frenimit, duhet të konsultoheni me një teknik të kualifikuar për të bërë
kontrollet e nevojshme dhe riparimet e nevojshme.

on

Arsyet më të zakonshme që shkaktojnë mbinxehjen e motorrit:

Ekzistojnë një larmi arsyesh që cojnë në mbinxehjen e motorrit. 
Në disa raste mund të gjenden zgjidhje të thjeshta si rimbushja e antifrizit , por në raste të tjera mund të sjellin dëme të përhershme. Më poshtë ju rendisim faktorët e zakonshëm që mund të shkaktojnë mbinxehjen e motorrit të një makine:

 1. Niveli i antifrizit (pak ose aspak)

Ngasja e makinës pa nivelet e duhura të ftohësit / antifrizit mund të shkaktojë dështimin e sistemit të ftohjes. Nëse nivelet e ftohësit janë më të ulëta se rekomandimi i prodhuesit, mbushni ose plotësoni nivelet me ftohës / antifriz të ri. 

Kur shtoni ftohës të ri në një rezervuar bosh përdorni vetëm një përzierje 50/50 antifriz / ftohës dhe ujë. Nëse nuk jeni i sigurt se ku ndodhet depozita e ujit të ftohësit, ose mënyra e duhur për rimbushjen e tij, referojuni manualit të përdorimit nga prodhuesi  i automjetit tuaj.

 1. Rrjedhjet në sistemin e ftohjes

Sasia e pamjaftueshme e ftohësit mund të shkaktohet nga një rrjedhje e mundshme. Rrjedhjet në ftohës shpesh mund të identifikohen nga njolla ose pellgje në tokë.

 1. Dëmtimi i pompës së ujit

Detyra e pompës së ujit është të qarkullojë ftohësin në të gjithë motorin. Nëse ftohësi është i ndotur ose i tejmbushur,mund të ndalojë lëvizjen e ftohësit përmes pompës, gjë që mund të çojë në një situatë mbinxehjeje.

 1. Probleme me radiatorin

Radiatorët dhe freskueset e tyre ndihmojnë në uljen e nxehtësisë në motorr duke ulur temperaturat e ftohësit. Problemet me freskueset mund të zvogëlojnë aftësinë e radiatorit për të kontrolluar nxehtësinë, gjë që do të shkaktojë rritje të panatyrshme të temperaturës.

 1. Niveli i vajit të motorrit (pak ose aspak)

Lubrifikimi i vazhdueshëm i pjesëve të këmbimit është i rëndësishëm. Përvec kësaj nivelet e ulëta të vajit mund të rrisin temperaturat e motorit.

 1. Mos funksionimi i termostatit

Ashtu si termostati në një shtëpi, termostati në një automjet është i nevojshëm për të rregulluar temperaturat e motorit. Mos funksionimi i duhur i termostatit mund të shkaktojë dëm në motor duke mos lejuar që ftohësi të rrjedhë sic duhet.

 1. Cështje të cilësisë së rripave dhe tubave të motorrit

Nëse gypat e ftohësit rrjedhin, bllokohen ose çahen, ose nëse rripat janë të vjetruar ose të dobësuar, qëllimi i tyre për të ruajtur rrjedhën e ajrit dhe ftohësit në motor dhe

sistemet përkatëse do të jetë i kufizuar dhe mund të çojë në dëmtime të papritura të motorit. 

 1. Cilësia e ftohësit

Ftohësi mund të mos kryejë funksionet normale nëse sistemi i ndërrimit të nxehtësisë është i bllokuar ose i tejmbushur, duke shkaktuar rrjedhimisht nxehjen e motorrit..

mbinxehja e motorrit

on

Sa milje zgjasin gomat?

Si rregull  përgjithsishtë, gomat origjinale në një automjet të ri ose gomat e përdorura të cilësisë së mirë  duhet të zgjasin deri në 50,000 milje. Sidoqoftë, shumë faktorë  kanë  ndikim të  në jetëgjatësinë  e çdo gome dhe mund të shkurtojnë ndjeshëm jetëgjatësinë e saj

Cilët faktorë ndikojnë në? jetëgjatësinë e gomave?

LLOJI I GOMAVE – Sa më e butë të jetë goma, aq më shumë kapje siguron ajo në asfalt. Por e keqja është se këto goma më të buta konsumohen më shpejt për shkak të fërkimit të shtuar në sipërfaqen e rrugës. Pra, gomat me performancë të lartë do të konsumohen shumë më shpejt sesa një model standard gjatë gjithë sezonit.

VLERA E SHITJES- Gomat e ndryshme kanë vlerësime të ndryshme. Sa më i lartë vlerësimi, aq më gjatë do të zgjasë goma.

MËNYRA E DREJTIMIT TË MJETIT – Fusha e lëvizjes në automjetin tuaj përcakton se ku shpërndahet fuqia nga motori.

KUSHTET E RRUGS- Rrugët me zhavorr dhe ME dhe kanë tendencë të shkaktojnë më shumë konsumim të gomave sesa një sipërfaqe lëvizëse e shtruar mirë…

TERRENI- Ngasja në kodra ose në male do të shkaktojë më shumë konsumim të gomave tuaja pasi ato po punojnë për të tërhequr automjetin tuaj në kodra dhe për ta ngadalësuar atë kur zbrisni nëpër kodra.

Si të zgjasim jetën e gomave?

 1. Mbani gomat të fryra siç duhet. Kontrolloni rregullisht presionin e ajrit dhe fryjini ato sipas nevojës.
 2. Bëni që gomat tuaja të rrotullohen rregullisht për të shmangur konsumimin e tepërt të
 3. Bëni gomat tuaja të ekuilibruara kur vëreni një lëkundje të çuditshme ose kërcitje kur ngasni makinën.

on

Mirëmbajtja e automjetit tuaj në gjendje funksionale  kërkon zëvendësim të rregullt të pjesëve këmbimi. Për të pasur një ide më të mirë për pjesët e këmbimit që duhen të zëvendësohen periodikisht , po ju paraqesim një listë më poshtë:

.

Vaj dhe filtër vaji

Nafta duhet të zëvendësohet më shpesh se çdo gjë tjetër në një automjet, prandaj përfitoni nga çdo ndërrim vaji si një mundësi e mirë për të mirëmbajtur makinën tuaj.

 Intervalet e zëvendësimit mund të ndryshojnë shumë, por një mekanik i mirë mund t’ju japë një vlerësim të arsyeshëm se kur çdo artikull do të ketë nevojë për zëvendësim.

.

Bateria

Nëse keni një bateri të vjetër në automjetin tuaj, sigurohuni që ta testoni atë së shpejti. Sidomos gjatë periudhave të dimrit , një bateri e zbrazët  mund t’ju lërë të bllokuar në një zonë që nuk ofron shërbime riparimi . Një bateri e dobët jo gjithmonë tregon shenja paralajmëruese.

 Pastaj, një ditë, e vendos çelësin tënd për të ndezur makinën  dhe… asgjë.

Filtrat e ajrit

Pasja e një filtri të ndotur në kabinë mund të degradojë cilësinë e ajrit brenda automjetit tuaj, edhe pse mund ta mos e vini re menjëherë.

Kandelat elektrike

Kandelat elektrike luajnë një rol kryesor në funksionimin e motorit tuaj.

Kandelat e vjetruara mund të ndërhyjnë në sasinë e konsumuar  të  karburantit  dhe të ulin përllogaritjen e sasisë së shpenzuar në  automjetin tuaj.

Goma

“Prova e qindarkës” është një mënyrë e thjeshtë për të vlerësuar në cfarë niveli janë konsumuar gomat e makinës tuaj.

Mos e neglizhoni – kur gomat fillojnë të konsumohen deri në një formë të parikuperueshme, ata humbin funksionin e tyre në rrugë dhe e bëjnë automjetin tuaj më pak të sigurtë.

 Gjithashtu, sigurohuni që të ndërroni gomat rregullisht për të barazuar konsumimin dhe për të maksimizuar jetëgjatësinë  e tyre.

Ferrotat

Ferrotat  duhet të ndryshohen rregullisht pasi të jenë konsumuar  për një kohë të caktuar.

Moskryerja e shërbimeve të nevojshme mund të sjellë rreziqe që mund të shmangin kosto të panevojshme.

Nëse dëshironi të jeni të sigurt që të gjithë pjesët e këmbimit në automjetin tuaj vazhdojnë të funksionojnë në gjendje të shkëlqyeshme muaj pas muaji, na kontaktoni për tju ofruar këshillim të mëtejshëm.  

Shërbimi ynë ofron një inspektim të hollësishëm të automjetit tuaj nga teknikë të specializuar.

Pjese kembimi 24 ofron paketat më konkurruese në treg për pjesë këmbimi.